Batı Karadeniz Turu

                                                                            BATI KARADENİZ

   Çalışkan turizm     olarak , bir şeyleri okuyarak öğrenmek     %10     iken görerek öğrenmenin    %70     olduğu bilgisini vererek azda olsa ön bilgi vermenin faydalı olacağı kanaatindeyim ve bundan kaynaklı olarak Batı Karadeniz'de şehirlerimizi ve gezilecek yerleri kısadan yazıp görelim ;

Batı Karadeniz Bölümü Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanır. Bölüm genel olarak dağlıktır. En gelişmiş şehri Zonguldak'tır. Orman ürünleri ve ormancılık önemli gelir kaynağıdır. Zonguldak çevresi maden çıkarımı ile Türkiye ekonomisine önemli katkıda bulunur. Şehirlerimize ön bilgi sahibi olmak için kısadan bakalım;

1-KASTAMONU

Batı Karadeniz bölümünde Karadeniz, Sinop, Çorum, Çankırı ve Zonguldak illeri ile çevrilidir. 35°45’ ve 42°00’ kuzey enlemleri ile 32°43’ ve 34°37’ doğu boylamları arasında yer alır. Kastamonu akarsu, dağ, orman ve deniz ilidir. Kuzey Anadolu'nun orta kısmındadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 775 m. dir. Yüz ölçümü 13.108,1 km² dir. Bu ülke topraklarının %1,7’sini oluşturur.

Kastamonu'nun Gezilecek Yerleri

               GİDEROS KOYU

            VALLA KANYONU

              ZIMBILLI TEPE HÖYÜĞ

                 PLAJ VE KOYLARI

                            KASTAMONU

                       ILICA ŞELALESİ

                            YAYLALARI

          POMPEİPOLİS ANTİK KENTİ

              İSMAİL BEY KÜLLİYESİ

2-BOLU

Türkiye yüz ölçümünün %1,015'lik bölümünü kaplayan Bolu ili, 8.276 km² (827.600 Ha.) yüz ölçümü ile Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde yer alır. Ortalama rakım 1000m., merkez ilçe rakımı ise 725 m. civarındadır.Matematiksel konum açısından Bolu, 300 32’-320 36’ doğu boylamları ile 400 06’-410 01’ kuzey enlemleri arasındadır.
   Bolu il merkezine göre; Dörtdivan, Yeniçağa ve Gerede ilçeleri doğuda, Mengen kuzeydoğuda, Göynük ve Mudurnu ilçeleri güneybatıda, Seben ve Kıbrıscık ilçeleri ise güneyde yer almaktadır.
  Bolu’nun, batısında Düzce ve Sakarya, güneybatısında Bilecik ve Eskişehir, güneyinde Ankara, doğusunda Çankırı, kuzeyinde Zonguldak ve kuzey doğusunda Karabük illeri yer alır.    İl sınır uzunluğu 621.4 km.dir.
   İl sınırları içindeki topraklardan kaynaklanan suların tümü Karadeniz’e ulaşır. Başlangıç kolu Abant Gölünün gideğeni olan Bolu Suyu (Büyüksu) ile kaynaklarını Çağa Gölünden alan, Mengen Çayı birleştikten sonra il sınırları dışında Devrek Çayı adıyla, Filyos Çayına katılır. Filyos Çayının başlangıç kolu sayılan Gerede Çayı, Köroğlu Dağlarındaki Aladağ?ın kuzey ve doğu yamaçlarından doğar. Güney, güneybatı ve batı kesimden çıkan Kirmir, Aladağ, Çatak, Göynük, ve Mudurnu Çayları, il sınırları dışında Sakarya Irmağına katılır.
   Bolu İlinde, özellikle orman içersinde oluşan irili ufaklı göller ülke çapında üne sahiptir. Tabii göllerin başlıcaları Bolu'nun 32 km. güneybatısında bulunan ve denizden yüksekliği 1.325 m. ve kapladığı alan 125 Ha. olan Abant Gölü, Yeniçağa İlçesi’nde denizden yüksekliği 989 m. olan tektonik oluşumlu Yeniçağa Gölü, Göynük Glçesi'nin 11 km. kadar kuzeyinde heyelan sonucunda meydana gelen ve 15 Ha. kaplayan Çubuk Gölü, yine aynı ilçenin 27 km. doğusunda denizden yüksekliği 820 m. olan ve 18 Ha. kaplayan Sünnet Gölü, Kıbrısçık-Beypazarı yolu üzerinde 1 Ha. kaplayan Karagöl, Mudurnu-Akyazı yolu üzerinde Karamurat Gölü ve Milli Park alanı ilan edilen Bolu'nun 42 km. kuzeyinde Yedigöller (Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Gncegöl, Sazlıgöl) dir.
       Ayrıca Bolu'nun    Mengen aşçıları       da dünya çapında üne sahip olduğu için bu lezzetide görmek tatmak gerekir diye düşünüyorum . 
  Eminim bu teorik bilgiler hiç gitmeyen , doğayı seven ve bu coğrafyayı seven kişilere, daha varmadan hayal ettirecektir. :)  0546 46 257 56 ÇALIŞKAN TURİZM HAVACILIK 

Bolu'da Gezilecek Yerler

GÖLCÜK

YEDİ GÖLLER KAMP ALANI

ABANT GÖLÜ

YEDİ GÖLLER

GOYNUK ZAFER KULESİ

AKŞEMSETTİN TÜRBESİ

GÖLCÜK MANZARA

YEDİ GÖLLER MİLLİ PARKI

SEBEN KAYA EVLERİ

3-DÜZCE

  Düzce il merkezi 39051’ kuzey enlemi ile 31008’ Doğu boylamında yer alır. Türkiye'nin illeri arasındaki yeri, Bolu       ili topraklarının batı ve kuzeyinde Sakarya ilinin doğusunda ve Zonguldak İlinin güneybatısında yer alır. Kuzeyinde Karadeniz ile sınırdır. Diğer illerle sın- ırlarını tabii sınırlar oluşturur. Bu sınırlar kuzeybatıda Sakarya ile Melen Çayı, batı ve gün-eyde dağların üst kısımları oluşturur. Deniz seviyesinden yüksekliği 160 metre kadardır. Güneydeki bu dağlar, batıdan doğuya Keremali, Elmacık, Güney Bolu ve Sünnice dağlarıdır.

Düzce'de Gezilecek Yerler

SAMANDERE ŞELALESİ

GÜZELDERE ŞELALESİ

CENEVİZ KALESİ

KONUR ALP TÜRBESİ

TABİAT PARKINDA GEZGİNLER :)

PÜRENLİ YAYLASI

4-ZONGULDAK

   Zonguldak, Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Karadeniz’e batı ve kuzeyden kıyısı olan bir  ildir. 3.309 km²lik yüz ölçümüyle Türkiye topraklarının binde altısını kaplar. Karadeniz kıyılarından başlayan il toprakları, kuzeyden Karadeniz, kuzeydoğudan Bartın, doğudan Karabük, güneyden Bolu, batıda Düzce illeriyle çevrilidir.
Zonguldak yönetsel anlamda Merkez İlçe, Alaplı, Çaycuma, Devrek, Gökçebey ve Kdz.Ereğli ilçelerinden oluşmuştur. 
Zonguldak ili çok engebeli bir arazi yapısına sahip olup; il alanının % 56’sı dağlarla, % 31’i platolarla ve % 13’ü ovalarla kaplıdır.
Akarsu vadileriyle yer yer derin bir biçimde parçalanmış olan il toprakları orta yükseklikteki dağlık alanlardan oluşur.
Bol yağışlı bir iklime sahip olan Zonguldak, yerüstü su kaynakları bakımından oldukça zengindir. İlde Filyos Çayı dışında büyük akarsu olmamakla birlikte, çok sayıda akarsu vardır. Bu akarsular, il alanının sık bir vadi ağıyla parçalamıştır.
Karadeniz kıyısında bulunan şehir, özellikle limanıyla Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Türkiye'nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırır. 

Zonguldak'ta Gezilecek Yerler

CEHENNEM AĞZI MAĞRALARI

FİLYOS KALESİ

GÖKGÖL MAĞRASI

5-KARABÜK

   Safranbolu ilçesinin Öğlebeli Köyüne bağlı 13 haneli bir köyaltı yerleşim birimi olan Karabük, Ankara - Zonguldak Demiryolu üzerinde küçük bir istasyon konumunda iken, sanayileşme ile birlikte önemli bir merkez haline gelmiştir. 
    1 Nisan 1937’de temeli atılan Karabük Demir Çelik Fabrikaları 6 Haziran 1939’da faaliyete geçmiştir. 1941 yılında Safranbolu ilçesine bağlı bucak olan Karabük 3 Mart  1953 tarihinde 6068 sayılı kanunla Zonguldak İline bağlı bir ilçe haline gelmiştir. Karabük, 6 Haziran 1995 tarihinde Çankırı’dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak’tan; Eflani, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye’nin 78. İli olmuştur.
       Safranbolu, Karabük ilinin en büyük ve gelişmiş ilçesidir. Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihi evleri ile ünlü olan şehir bu özelliği sayesinde 17 Aralık
1994 tarihinden beri Dünya Miras Listesi'nde yer almakta ve turistik ilgi çekmektedir.
İlçe ismini, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alır.
    Karabük etrafı yüksek dağ ve tepelerle çevrili bir havza karakteri gösterir. 250-500 m. yüksekliğe sahiptir. Kuzeyindeki dağlık alandan kaynaklanan tali dereler, şehre doğru taşıdıkları maddelerle alüvyal bir dolgu oluşturmuştur. 

KARABÜK'te Gezilecek Yerler

CAM TERAS

YENİCE KENT ORMANI

İNCEKAYA SU KEMERİ

SAFRANBOLU EVLERİ

TOKATLI KANYONU

KENT TARİHİ MÜZESİ

6-BARTIN

  BARTIN deyince hemen hemen hepimizin aklına sanırım ( nacizane fikrim ) Amasra gelir ve buradanda bize rahmetler olsun  sevgili Barış Akarsu'yu anımsatır  ...
     Batı Karadeniz bölgesinin, 410 53' kuzey enlemi ile 320 45' doğu boylamı arasında yer alır. Kuzeyini 59 km.lik sahil şeridiyle Karadeniz çevrelerken, doğuda Kastamonu, doğu ve güneyde Karabük, batıda ise Zonguldak illeriyle komşudur. Yüzölçümü 2.143 km2’dir. İl merkezinin rakımı 25 m. dir.
    Bartın; doğu, batı ve kuzeyden yüksekliği 2000 m.yi geçmeyen dağlarla çevrilidir. Dağlar, yüksek olmamakla birlikte oldukça dik, sahillere doğru sarp ve kayalıktır. En yüksek nokta Keçikıran Tepesi’dir. (1619 m.).En önemli dağları; Aladağ, Kocadağ, Karadağ, Kayaardı, Karasu ve Arıt dağlarıdır. Kent merkezini batıdan Aladağ, kuzeyden Karasu dağları ve doğudan Arıt dağları kuşatmaktadır.
      Bartın’ın en önemli akarsuyu, M.Ö.’ki yıllarda Parthenios adı ile anılan ve kente adını veren Bartın ırmağıdır. Bartın ırmağının iki ana kolunu oluşturan Kocaçay ve Kocanazçayı, Bartın merkezinde Gazhane Burnu’nda birleşip 14 km yol kat ederek Boğaz mevkisinde Karadeniz’e ulaşır.

Bartın'da Gezilecek Yerler

RAHMETLE ANIYORUZ

AMASRA KÖPRÜSÜ

KUŞKAYASI YOL ANITI

GÜZELCEHİSAR BAZALT SÜTUNLARI

DİREKLİ KAYA

AMASRA KALESİNDEN BAKIŞ

7-SİNOP

    Sinop, Karadeniz kıyı şeridinin kuzeye doğru en çok sivrilerek uzanmış bulunan Boztepe Burnu ve Yarımadası üzerinde kurulmuştur. 41 derece 12 dakika ve 42 derece 06 dakika kuzey enlemleri ile 34 derece 14 dakika ve 35 derece 26 dakika doğu boylamları arasında yer alır. 
     İlin yüzölçümü 5862 kilometre kare olup il bu yüz ölçümünle %0.8'ini kaplar. Batısı Kastamonu, güneyi Çorum, güneydoğusu Samsun illeri, kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir. 475 km. uzunluğundaki sınırlarının 300 km'si kara, 175 km'si ise deniz kıyısıdır.  
           Dağlar denize paralel olarak uzanmış olup, kuzeybatıda yükselen dağlar Merkez İlçe sahillerine 9-10 km yaklaştıkça alçalır ve sahil ovaları meydana getirir. En yüksek tepeler Ayancık'ta Çangal (1.605 m.) ve Boyabat'ta Dranaz (1.345 m.)dır. 
        Boyabat- Durağan yöresindeki Kızılırmak vadisi dışında önemli vadi yoktur. Sinop ve Boyabat düzlükleri en önemli ova benzeri yerlerdir. 
        Önemli akarsulardan Gökırmak Boyabat ovasını sulayıp Kızılırmak'a karışır. Çatalzeytin, Ayancık, Karasu, Kanlıçay (Güzelceçay) ve Kabalı çayları Karadeniz'e dökülür. 
          Şehrin biri kuzeybatısında, biri güneydoğusunda olmak üzere iki limanı vardır. Esas limanı, güneydoğudaki koyda bulunur. Kuzeybatısındaki Akliman ve Hamsilos Koyu eski devirlerin barınak yerlerindendir.

SİNOP'ta Gezilecek Yerler

SİNOP

SİNOP AKGÖL YAYLASI ÇADIR KAMPI

SİNOP KALESİ

BALATLAR KİLİSESİ

ERFELEK ŞELALESİ

HAMSİLOS KOYU VE TABİAT PARKI

8-ÇORUM

   Çorum, Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinin kesiştiği noktada bulunur ve denizden yüksekliği 770 metredir. Çorum'daki en yüksek dağ bu kesimdeki İskilip-Kargı arasındaki Köse dağdır (2.087). Ovalar ise; Çorum Ovası,  Mecitözü  Ovası, Hamamözü Ovası, Sungurlu Ovası'dır. En büyük akarsuları Kızılırmak ve Çat suyu(Derin çay)'dur.         Ormanlık alanlar, İskilip, Bayat, Osmancık ve Kargı İlçelerindedir. İç kısımlarda ise stepler yer alır. Çorum'da İç Anadolu'nun kara iklimi  hakim  olmakla birlikte, Karadeniz' in yumuşatıcı etkisi bir dereceye kadar etkisini gösterir. Yaz aylarında kendisini hissettiren sıcak ve kurak havalar kış aylarında ise yerini şiddetli soğuklara bırakmaktadır.

   En meşhur bilinen şeylerin başında Leblebi ve Çorum'lu amir gelir  . Dünyanın merkezidir  :) ÇALIŞKAN TURİZM HAVACILIK VE SEYEHAT ...

Çorum'da Gezilecek Yerler

HATTUŞA

İNCESU KANYONU

LEBLEBİ :)

9-SAMSUN

  Karadeniz sahil şeridinin orta bölümünde Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin Karadeniz'e döküldükleri deltalar arasında yer alan Samsun ili 9,083 Km²'lik bir yüz ölçüme sahiptir. Coğrafi konum olarak  40°  50' - 41° 51' kuzey enlemleri , 37° 08' ve 34° 25' doğu boylamları arasındadır.

    Kuzeyinde Karadeniz'in yer aldığı ilimizin komşuları; doğusunda Ordu , batısında  Sinop, güneyinde Tokat ve Amasya ,Güney batısında ise Çorum illeridir. Samsun İli yeryüzü şekilleri bakımından üç ayrı özellik gösterir. Birincisi güneyindeki dağlık kesim, ikincisi; dağlık kesimle kıyı şeridi arasında kalan yaylalar, üçüncüsü; yaylalarla Karadeniz arasındaki kıyı ovalarıdır. Kızılırmak ve Yeşilırmak akarsularının delta alanlarında oluşmuş kıyılarında, yurdumuzun tarımsal potansiyeli en yüksek ovalarından Bafra ve Çarşamba ovaları yer almaktadır.

Samsun'da Gezilecek Yerler

AYVACIK

SAMSUN

BANDIRMA VAPURU







HUZURLU SEYAHAT MAKUL FİYAT

Çalışkan Turizm ile Huzurlu Seyahat